JAZZ TOUR AAN DE MAAS LOGO

Jazz

 

Jazz staat als geen andere muziekstijl voor verbinding; een taal die zich moeiteloos vermengt met alle andere muziekstijlen, zoals de geschiedenis duidelijk heeft aangetoond. Tijdens de Jazz Tour aan de Maas zult u onder andere invloeden van pop, blues, klassieke muziek, latin en vele andere stijlen te horen krijgen. De universele taal van jazz, meanderend langs de Maas.

Open Monumentendag

 

Jazz Tour Aan De Maas valt samen met Open Monumentendag en daarom hebben we ervoor gekozen om vier monumentale panden als podia voor dit festival te gebruiken. Geniet van de rijkdom van deze gebouwen in de prachtige omgeving van het Noord-Limburgse Gennep & Bergen.

ARTIESTEN

Bert van den Brink

 

Bert van den Brink is een van Nederlandse meest veelzijdige muzikanten. Hij studeerde in 1982 Cum-Laude af van het Utrechts conservatorium en werd direct aangesteld als hoofdvakdocent piano Lichte Muziek. Hij is actief als pianist, organist, componist, arrangeur, producent en begeeft zich moeiteloos in zowel jazz als klassieke muziek. In 2007 won hij de prestigieuze Boy Edgar-prijs en heeft samengewerkt met een indrukwekkende hoeveelheid musici, waaronder:  Gino Vannelli, Richard Bona, Toots Thielemans, Chet Baker,  Nat Adderley, Eric Vloeimans, Bert Joris, Benny Golson, Lee Konitz, Willem Hellbreker, Philip Catherine, Jesse van Ruller, Clare Fischer, Enrico Pieranunzi, Louis van Dijk,  Ignasi Terraza, Jules de Corte, Cor Bakker,  John Engels,  Hein van de Geyn, Hans van Oosterhout, Maria Markesini,  Dee Dee Bridgewater, Denise Jannah, Miranda van Kralingen, Heleen van den Hombergh, Thomas Oliemans, Klaartje van Veldhoven, Fred Delfgaauw en vele anderen.

 

www.bertvandenbrink.com

Izaline Calister

 

Izaline Calister, Edison winnares 2009, heeft als singer-songwriter de afgelopen 16 jaar een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. De nummers Wow’i Kariño, Kanta Hélele, Sa Sa Na Awasa en meer recentelijk Bendisiona leverden de Antilliaanse zangeres in het Caribische gebied nummer 1 – hits op. Haar studioalbums Soño di un Muhé, Mariposa, Krioyo, Kanta Hélele, Speransa en Kandela zijn wereldwijd uitgebracht.

De muziek van Izaline is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curaçao en vocale jazz. Met haar zelfgeschreven nummers, veelal in het Papiaments, trad zij op door heel Europa, Indonesië, USA en Zuid-Amerika en speelde op festivals in binnen- en buitenland zoals Cape Town Jazz Festival, Rome Jazz Festival, Cervantino Festival Mexico, Sofia en het North Sea Jazz Festival.

De BBC vertoont een minidocumentaire over Izaline in 2006. In 2007 zingt Izaline tijdens het Bevrijdingfestival, begeleid door het Metropole Orkest voor de Koningin.

In 2010 werd Izaline door de Verenigde Naties gevraagd om een lied te vertolken op hun hoofdkantoor in New York tijdens de nagedachtenis aan de slavernij, in samenwerking met de wereldberoemde gitarist en producer Nile Rodgers (Chic). Andere samenwerkingen zijn onder meer met het Koninklijk Concertgebouw Orkest en rapper Fresku, met wie ze het nummer ‘Cirkels’ maakt. In 2013 speelt Izaline in twee muziektheaterproducties van het Volksoperahuis en zingt ze met het Metropole Orkest voor de Viering van het 200-jarige Koninkrijk. Met dit orkest treedt ze ook op tijdens de openingsavond van North Sea Jazz Curaçao 2014.
Izaline heeft inmiddels 8 cd’s uitgebracht met voornamelijk eigen composities en bewerkingen van liedjes uit het Curaçaose songbook. Haar laatste cd Rayo Di Lus (Ray of Light) verschijnt in april 2016. In dat jaar is ze ook Artist in Residence van het jazzfestival Amersfoort.

 

www.izalinecalister.com

Angelo Verploegen

 

Angelo Verploegen (Oss, 1961) studeerde Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en hoofdvak trompet aan de jazzafdeling van het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

Vanaf eind jaren ’80 zeer actief met sextet The Houdini’s (18 CD’s; tournees in Europa, USA, Canada, Australië; projecten met Trijntje Oosterhuis, Amsterdam Sinfonietta, Schönberg Ensemble, Jacob ter Veldhuis). Vanaf eind jaren ’90 komen daar kleinere groepen bij zoals het trio Toïs (2 CD’s; samenwerking met Louis Andriesen, muziek bij speelfilm Wilde Mossels) en het Amsterdam Jazz Trio (2 CD’s; Japan tour). Recentere solo-projecten zijn Executive Lounge (met oa Jeroen van Vliet) en The Ballad Album, in 2012 genomineerd voor een Edison.

 

Daarnaast veelvuldig te horen bij Metropole Orkest en Jazz Orchestra of the Concertgebouw en in kleinere bezettingen met ondermeer Michiel Braam, Paul van Kemenade, Tony Overwater, Corrie van Binsbergen, Soo Cho. Als sessiemuzikant opgenomen met De Dijk,Frank Boeijen, Gino Vannelli, Venice, Stef Bos, Gerard van Maasakkers en vele anderen.

 

Als producer werkte Angelo met Benjamin Herman, Jesse van Ruller, Wolfert Brederode, Denise Jannah, Kenny Wheeler, Misha Mengelberg, Sven Ratzke.

 

Tocar

 

“Tocar” (Spaans) betekent aanraken, voelen, betreffen, bespelen en klinken… De muziek van Tocar gaat over levensvreugde en sensualiteit. Muziek die je verleidt en raakt met de prikkeling van ‘t onbekende, het verlangen naar ontspanning en juist ook naar enerverende ervaringen. De ruimte die je ervaart in de natuur, de vrijheid die je voelt op reis. Een warmte die je omhult en een bries die je streelt.

 

Tocar speelt vanuit een muzikale openheid naar elkaar toe en verkent daarbinnen steeds opnieuw de muzikale grenzen. Tango, Latin, Jazz… Tocar put inspiratie uit de muziek van onder meer Astor Piazzolla, Bill Evans en Chick Corea. Verschillende genres worden met elkaar vermengd, als specerijen in een exotisch gerecht.

 

De mannen van Tocar zijn alle vier door de wol geverfde musici. Accordeonist Rik Cornelissen (1984) speelde onder meer met Bert van den Brink, Juan Pablo Dobal en Ben van den Dungen. De pianist van Tocar, Wim Warman (1969), werkte onder meer met Carel Kraayenhof, Martin Verdonk, Yo-Yo Ma en is de vaste arrangeur voor Tango Extremo. Bassist Taco Nieuwenhuizen (1964) speelde met Lori Spee, José koning, Denise Jannah en Jhelisa Anderson (USA). Enrique Firpi (1962), drums, werkte met Deborah J. Carter, Randal Corsen, Laura Fygi, Gerardo Rosales, Leonardo Amuedo en Lilian Vieira.

 

www.tocar.nl

Bestel nu uw tickets en
kom naar dit unieke festival!

Top